Sidhuvudbild

Gula gruppen 3-6 år

När barnen kommer på morgonen tar vi emot på lilla avdelningen (blåa gruppen). Det är bra om barnen är här senast klockan 9 och det finns alltid en lärare som tar emot i hallen.

Runt klockan 8.30 inleds arbetet – den pedagogiska barnverksamheten kallas för arbete inom montessori – för de stora barnen (3 och 6 år). Då går de in till sin avdelning tillsammans med en lärare. De väljer något att arbeta med, antingen tillsammans med en kompis eller så väljer de att sitta och arbeta enskilt.

Om barnen vill ta en paus kan de sätta sig och ta en frukt eller grönsak som står framdukat under förmiddagen. I köket finns det möjlighet till att måla, pyssla eller annan skapande verksamhet.

Montessoripasset varar fram till klockan 11.00. Sedan är det dags för samling. På samlingen har vi olika teman, det kan till exempel vara familjen, årstider, sång- och lekar mm. Två barn, dukvärdar, är kvar och dukar och ställer fram maten tillsammans med en lärare. De går sedan till de andra och säger ”varsågoda” och berättar vad det serveras för mat.

Efter lunchen så dukar alla barn av sin tallrik, sköljer av den och ställer in den i diskmaskinen. Sedan har vi vila, barnen ligger på en madrass och lyssnar på sagoband. De barn som vill får massage.

Efter vilan går vi oftast ut och leker på gården. Ibland går vi iväg till någon närliggande park. Klockan 14.30 serveras det mellanmål ute eller inne. Sedan är det fri lek fram till dess att förskolan stänger.

Under både höst och vårterminen får barnen prova på yoga och rytmik i mindre grupper.
En förmiddag i veckan går vi iväg på en liten utflykt till någon park eller skog.

IMG_2476.JPG